+36 70 310 8288 info@mobil-guide.hu

Kána, az elpusztult Árpád-kori templom és falu

Kána középkori falu volt a mai Budapest területén. Az Újbuda-Tóváros Lakópark építkezései nyomán felszínre került falut 2003 és 2005 között tártákfel. Ez a legnagyobb ismert Árpád-kori falu. A feltárás után a lakópark építése miatt a falut visszatemették, csak a templom romjai maradtak afelszínen.

Adatok

Mobil-guide műkődési időszak: folyamatos
Típus templomrom
Cím:
1112, Budapest, Kőérberki út ??
Nyitva tartás: ??

Mobil-guide ízelítő

A 11. századi előzményekkel rendelkező kánai bencés apátságot a 12. század közepén alapították, míg romjait a 19. század végén fedezték fel a régészek. A török időkben elpusztult épületegyüttes területéről az ásatások során kiterjedt tárgyi leletanyag került elő, a falak mára azonban méltatlanul feledésbe merültek.
A közelmúltban a mellette elhelyezkedő Újbuda Tóváros lakópark építésekor a fővárosi peremkerület helytörténeti örökségének, rejtőzködő értékeinek megmentése céljából a középkori Kána falut is feltárták. A nagy területű ásatások során gazdag tárgyi leletanyag került elő, különféle üvegtárgyakkal, edényekkel, kengyelekkel és kőfaragványokkal. “A kánai apátsági templom a 11. században létesült körülötte temetővel. A 13. századtól átalakításokon, hozzáépítéseken esett át, míg végül a 16. századra, a török hódítások idejére pusztult el véglegesen, és maradt elhagyatottan az épület. A romot 1889-ben fedezték fel, majd a 20. század elején több munka is foglalkozott a kolostorral”– mondta el Terei György ásatásvezető régész.

1112 Budapest, Kőérberki út